Out of this World
  • Home
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • FICTION
  • Agenda
  • SF-Cafes
  • Alfons Maes✝
  • EDDY C. BERTIN✝
  • Get In Touch

Out of this World

InScience 2018: AI in film en wetenschap

4/11/2018

0 Comments

 
Picture
Wetenschap ontmoet film
Woensdag 7 november opent het internationale InScience festival voor de wetenschapsfilmfestival in Nijmegen met de documentaire AlphaGo van Greg Kohs. Het computerprogramma AlphaGo werd ontwikkeld door het AI-bedrijf DeepMind uit Londen, ondertussen een onderdeel van Google, als AI die het bordspel Go doorgrondt. In 1997 versloeg het schaakprogramma Deep Blue van IBM wereldkampioen Gary Kasparov. Het Chinese Go-spel, immens populair in het oosten, werd echter als te complex voor een computer beschouwd. Zou het DeepMind wel lukken? De documentaire brengt onder andere de wedstrijd tussen AlphaGo en de Zuid-Koreaanse grootmeester Lee Sedol in beeld.
Picture
Picture
More Human Than Human               Point of no Return (Noel Dockstader, Quinn Kanaly)
Kunstmatige Intelligentie

Met AlphaGo kennen we het hoofdthema van inScience dit jaar: Kunstmatige Intelligentie. Andere documentaires over KI zijn Human or Robot? van Max Aguilera-Hellweg en More Human Than Human van Femke Wolting en Tommy Pallotta. Het programma van InScience bevat niet enkel documentaires maar ook enkele speelfilms zoals Her van Spike Jonze en Robot & Frank van Jake Schreier.

Historicus Philipp Blom houdt de Engelstalige festivallezing over Wat op het spel staat. In zijn gelijknamige boek voert hij een gedachten-experiment uit: wat als een historica over 50 jaar naar onze wereld kijkt? Wij beleven een crisis van onze economie en democratie ten gevolge van de klimaatverandering en de digitalisering van arbeid. Daarnaast zijn er een lezing van hoogleraar Machine Learning Max Welling over leven met Kunstmatige Intelligentie, een lezing van professor cognitieve wetenschappen Pim Haselager over robots voor huis-, tuin-, keuken- en bedgebruik en een lezing van astrofysicus Heino Falcke over onze plek in het heelal.

Geschiedenis en planeet aarde

Een tweede thema is geschiedenis, geschiedenis van de wetenschap. Ook hier staan er langspeelfilms op het programma: First Man van Damien Chazelle over Neil Armstrong en het historische drama Mad to be Normal van Robert Mullan over de antipsychiatrie van R. D. Laing. In Ozone Hole: How We Saved the Planet van Jamie E. Lochhead, Charlotte Hunt-Grubbe zien we hoe wetenschappers Ronald Reagan en Margaret Thatcher overtuigden van het gevaar van cfk’s. Ook uit ons land is er een bijdrage: Marquis de Wavrin. Van Kasteel naar Jungle van Luc Plantier, Grace Winter. De Belgische markies Robert de Wavrin was etnoloog en filmde in de jaren twintig als eerste westerling koppensnellende Indianen in het Amazonewoud.

En ten slotte mogen er op een documentaire filmfestival vanzelfsprekend geen natuurdocumentaires ontbreken. The Serengeti Rules van Nicolas Brown en Wad, overleven op de grens van water en land van Ruben Smit.

Empathiemachine VR

De films worden in Arthouse LUX vertoond. Vlakbij de cinema ligt de bibliotheek. Hier moeten de liefhebbers van Virtuele Realiteit zijn. Er staan drie sessies korte VR-films op het programma. Het thema Kunstmatige Intelligentie wordt geïllustreerd met o.a. I Saw The Future. Dit is een film die elke sciencefictionfan moet gezien hebben. Deze experimentele film uit 2017 van François Vautier dompelt je onder in de profetische toespraak van A.C. Clarke in 1964, waarin hij onze gedigitaliseerde wereld voorspelde. O ja, 2001, A Space Odyssey wordt ook tijdens InScience vertoond.

VR wordt door velen als een “empathiemachine” gezien. De tweede sessie See Me Feel Me bestaat uit films die de kijker via VR laten ervaren wat het is om autist of blind te zijn of om je geheugen te verliezen.

De films van sessie Heal the World dompelen je onder in de pracht van de natuur, maar confronteren je ook met de gevolgen van de klimaatverandering.

Het land van Ooij en Waal

In de bibliotheek en in de Mariënkapel, beide op enkele stappen van LUX, is plaatsgemaakt voor wetenschappelijke demonstraties en experimenten.

Dat is nog niet alles. Trek je laarzen aan en stap mee met de herfstwandeling langs de Ooij en de Waal, het “Serengeti van Nijmegen” (na de vertoning van The Serengeti Rules). Amateurastronomen kunnen een bezoek aan de Huygens Sterrenwacht van de Radboud Universiteit brengen (na Cielo van Alison McAlpine over de schoonheid van de sterrenhemel zoals die gezien wordt in de Atacama-woestijn in Chili.)

​Frank Beckers
Picture
AlphaGo
Picture
Picture
​Cielo
Picture
                                     Jan Bot                                                                               Ozone Hole
INSCIENCE 2018
6 – 11 november 2018
Arthouse LUX, Bibliotheek de Mariënburg, Mariënburgkapel, Nijmegen
Meer info:
www.insciencefestival.nl
0 Comments



Leave a Reply.

    Archives

    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    July 2017
    June 2017
    May 2017

    Categories

    All
    BOOKS
    DOCUMENTARY
    FAN FICTION
    MOVIES
    NEWS
    ORBITUARY
    SCIENCE
    SHORT FILM
    STAR TREK
    STAR WARS
    TV

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Home
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • FICTION
  • Agenda
  • SF-Cafes
  • Alfons Maes✝
  • EDDY C. BERTIN✝
  • Get In Touch