De 26ste editie van het Kortfilmfestival Leuven wordt een online festival met dank aan de huidige coronamaatregelen. Het festival start vrijdag 5 december met een livestream van zes kortfilms, waarvan vijf Belgische premières. Ook de Vlaamse competitie en de vertoningen met live gesprek zijn in livestream te zien op een bepaald moment. Andere programma’s zoals de Europese Competitie en Kortfilms voor kinderen kunnen via Video-on-demand (VOD) bekeken worden. De films via VOD kunnen tussen 5 en 12 december bekeken worden.
Het programma is zoals elk jaar heel divers, zowel qua thema als stijl. U wil de beste kortfilms zien? Bekijk dan de Oscar Shorts met o.a. winnaar The Neighbor’s Window en Une Soeur met Veerle Baetens U houdt van experimentele films, bekijk dan een sessie van Labo. Filmfanaten die hun favoriete regisseurs beter willen leren kennen, ontdekken in Big Names, Short Films korte films van onder meer Christopher Nolan, Denis Villeneuve of Bong Joon Ho. Of laat je verrassen door een van de vele kortfilms van eigen bodem in de Vlaamse Competitie. Land in de kijker is Hongarije en actrice Hélène Devos is artist in residence. Verder is er een mastertalk van Robin Pront. Kortfilmfestival Leuven 5 – 12 december 2020 Ticket: 4 euro per film; 19 euro voor een festivalpas www.kortfilmfestival.be
0 Comments
Maya Leemput op Dag van de Wetenschap 2020 Zondag 22 november vond de tiende editie van de Dag van de Wetenschap plaats. Wegens de coronamaatregelen werd het een virtuele editie. Veel van de lezingen, demonstraties en shows kunnen nog steeds bekeken worden op Youtube of op de site van deelnemende organisaties. Twee tips voor de lezers van Out of this World: Denken over de toekomst om beter te leven vandaag van futurologe Maya Leemput en Bestaan er buitenaardse wezens? van sterrenkundige Katrien Kolenberg.
Dag van de Wetenschap 2020 22 november 2020 https://www.dagvandewetenschap.be #besonderehelden © Videostill Die Bundesregierung ‘Plots lag het lot van het land in onze handen. We moesten al onze moed bijeen rapen en deden dat wat er van ons verwacht werd, het enige juiste. We deden niets. Helemaal niets. We waren zo lui als een varken.'
De Duitse overheid heeft een originele campagne bedacht om de coronamaatregelen te verspreiden. Er werden twee filmpjes opgenomen, die zich ergens in de toekomst afspelen. Een man en een vrouw kijken terug naar 2020, toen ze twintigjarigen waren en de pandemie het gewone leven, de feestjes en het plezier onmogelijk maakte. Het oorlogsfront was… de bank thuis en hun wapen was… geduld. Klik op de foto om het filmpje te zien. Ook de World Fantasy Convention vond dit jaar enkel online plaats. Tijdens de conventie werden de World Fantasy Awards uitgereikt. Kacen Callender wint de Prijs voor de Beste Fantasy Roman met Queen of the Conquered. Karen Joy Fowler en Rowena Morrill ontvangen een Life Achievement Award voor hun jarenlange inzet voor het fantasy genre.
In de herfst van 2000 schreef ik onderstaand artikeltje voor het tijdschrift van mijn toenmalige werkgever. Maar het is nog steeds actueel, en ik heb het uitgebreid met uiteraard de nodige muziek.
De laatste jaren geraakt het gebruik om Halloween te vieren steeds meer ingeburgerd. Overal ziet u dan spoken, pompoenen, heksen, enz. Er worden zelfs Halloweenzoektochten (met de nodige griezels) en thema-attracties georganiseerd. Maar weet u waarvan deze gewoonte afstamt, en wat de oorspronkelijke betekenis ervan was? Lees verder bij het licht van uw pompoen… Vorig jaar in augustus werd door UFO onderzoekers een speciale ontdekking gedaan op Google Earth. U zal zeggen, oud nieuws. Ja, maar ik ontdekte dit pas een week geleden. Het fenomeen werd indertijd gepost door Blake en Brett Cousins, die het YouTube kanaal “Third Phase of Moon” runnen.
Met groot verdriet moeten wij mededelen dat Liang Koh afgelopen zaterdag onverwachts is overleden. Hij was lid van het eerst uur, bijna 50 jaar trouwe vrijwilliger en grote steun en toeverlaat van onze vereniging. Wij zijn hem zeer dankbaar voor al zijn onvoorwaardelijke hulp bij de redactie, het op gang brengen van onze website, de tombola's, de beurzen, speurtochten, bestuur, nieuwe ideeën, en nog veel meer. We gaan zijn aanwezigheid, betrokkenheid, passie, humor en zijn raadseltjes ontzettend missen! Wij wensen de vrienden en familie van Liang veel steun en liefde toe tijdens deze moeilijke periode, Bestuur SF Terra. Zie ook https://www.facebook.com/PRSFTerra/posts/3281672025265122 Liang tijdens de bbq, september 2019. Naast hem op de stoel een gadget zoals hij wel vaker mee nam, dit keer was het een bellenblaasrobot.
Zondag 11 oktober kwam het SF-café Leuven na lange tijd nog eens bijeen. We zaten met zeven leden aan tafel in brasserie Van de Weyer. De huidige coronamaatregelen laten slechts 4 gasten toe per tafel in een café, maar in een restaurant mogen er wel nog tafels voor maximaal 10 gasten zijn. Begin december komen we opnieuw samen op voorwaarde dat de coronamaatregelen dat dan toestaan.
Binnenkort verschijnt op de website van het SF-café Leuven een verslag. De grote kosmologen In de permanente tentoonstelling van volkssterrenwacht Cosmodrome in Genk kan je in de Wunderkammer van de Astrofysica stappen. De astrofysische Wonderkamer is ditmaal geen rariteitenkabinet vol slagtanden van narwals, struisvogeleieren, opgezette exotische dieren of bizarre schelpen en stenen, maar een eregalerij, waar de grote wetenschappers die bijdroegen aan onze huidige kennis van de kosmos, geëerd worden. Je ziet er portretten van Nikolaas Copernicus (1473 – 1543), Galileo Galilei (1564 – 1642), Johannes Kepler (1571 – 1630), Isaac Newton (1643 – 1727), Henrietta Swann Leavitt (1868 - 1921), Albert Einstein (1879 – 1955), Edwin Hubble (1889 – 1953), Jocelyn Bell (1943) en tenslotte Stephen Hawking (1942 - 2018).
Cosmodrome Planetariumweg 19, Genk https://www.kattevennen.be/nl/ |
Archives
January 2021
Categories
All
|