Out of this World
  • Home
  • FICTION
  • Interviews
  • Agenda
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • COMICS
  • Van deze wereld
  • Academie van fantastiek
  • Reel van de Fantastische Unie
  • SF-Cafes
  • Niet van deze wereld
  • EC Bertin
    • EDDY C. BERTIN✝
    • Eerbetoon
  • Alfons Maes✝
  • Wie we zijn
  • Get In Touch

CD REVIEW
​CONCERTS

SCI-FI MUSIC

26/6/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Picture
 In deze nieuwe rubriek zal ik songs en albums bekijken die qua thematiek of muzikaal te maken hebben met sciencefiction, futurologie, ufologie of ruimtevaart.
Om te starten dacht ik terug aan de discosong Spacer van Sheila B. Devotion uit 1980. Dit liedje werd geschreven en geproduceerd door het bekende duo, wijlen Bernard Edwards (basgitaar) en Nile Rodgers (gitaar) van Chic. Het werd een Europese top 10 hit, en verkocht wereldwijd meer dan 5 miljoen maal! Het liedje stond op het album King of the World’van Sheila B. Devotion, maar luidde voor hen tevens hun zwanenzang in. Heel wat jaren later werd het ook uitgebracht op cd, aangevuld met remixen en bonustracks. Meer dan 20 jaar na het uitbrengen van deze song samplede het team van Army of Lovers het voor de Zweedse groep Alcazar, onder naam Crying at the Discotheque. Ook Anne Clark samplede het al in 1991 voor Abuse.
Christopher John en zijn orkest coverde het in 1979 als Spacer, The Hiltonaires in 1980 als Spacer, Mirage in 1986 in de medley Mirage, Ketty DB in 1993 als Spacer, Precious Wilson (de ex-zangeres van de groep Eruption) samen met The Funky French Guy in 1992 als Spacer, Starbossa in 2010 als Spacer, Eldissa in 2016 als Spacer, en Camille Lou in 2017 als Spacer.
Ook nog in 1992 remixte de Franse Dj Dimitri From Paris het in Spacer (Down to Earth Mix). En Plaything deed dat in 2001 voor de techno track Into Space.
In 2020 bracht de Britse Sophie Ellis-Bextor op haar beurt een cover van Crying at the Discotheque uit. Tenslotte was het de beurt aan Crew 7 & Jacques Raupé om een dansversie van Spacer op de markt te gooien.
De tekst van het liedje gaat over een vrouw die zingt dat ze verliefd is op een ruimtevaarder, een sterrenjager, een “ladies man”.
 
De tekst van het liedje gaat als volgt:
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a ladies man
Always greets with a kiss on the hand
He protects us all
At the ready to answer our call
In his own special way
He is gentle and kind, Oppression he hates
Love in his eyes
My heart skips a beat when I'm by his side
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a spacer
A star chaser
A spacer
In our galaxy
You can't trust everyone that you meet
I'm so lucky
He's the only one I'll ever need
He will blast off tonight
He puts his life on the line ever time he's in flight
A man you can't trace
But our love will last beyond time and space
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a spacer
A star chaser
A spacer
He's a spacer
A star chaser
 
Hierna vindt u de officiële videoclip:
https://youtu.be/8rwaIeMDLxI
of de “extended mix”:
https://youtu.be/bJ_LLwQ7Pck
 
Patrick Van de Wiele
0 Opmerkingen

ELEON – IN THE DREAM GARDEN

22/6/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
DETAIL ALBUM
​
Tracks:
Long Journey
Caught Between Two Worlds
Chronicles of Tomorrow
Winds of Alastria
Quiet Journey Ahead
Sail Boat Surf
Oceanic Lifeforms
Heaven's Gate
Scottie's Dream
Alastria

Website Artiest ELEON
https://www.facebook.com/mlrdigitalmusic
https://youtu.be/gMMnFOohcY8
Eerder besprak ik hier al het album Hidden in Time van Michael L. Rogers, ofwel Eleon. Nu is die Award winnende elektronische componist terug met een sequel tot zijn album Cerulean. Daarin keert hij weer naar de kleine wezens die wouden en tuinen, tot oceanen toe, bevolken. Voeg daarbij ook die toe die op verre werelden zouden kunnen gevonden worden. Michael verandert hiermee nogmaals het gezicht van New Age muziek met wat kan omschreven worden als “epic chill”. Eleon kwam al in 2018 op de proppen met die muziek via zijn Dreams Beyond Terra album. Sindsdien zijn zowel full albums als singles gevolgd. Je kan zijn muziek ook beluisteren op het SXM Spa kanaal en aan boord van verschillende luchtvaartmaatschappijen. En sinds Michael bij het Heart Dance label tekende won hij in 2019 de ZMR Award “Best Electronic Album of the Year” voor zijn tweede album Flight Lounge. Long Journey opent met vogelgeluiden, waarna synthesizers majestueus invallen.
Vervolgens zitten we gevangen tussen 2 werelden met Caught Between Two Worlds en de kronieken van morgen kan je beluisteren op Chronicles of Tomorrow. En op de planeet Alastria klinkt de wind zoals op Winds of Alastria. Er staat ons een vredige reis te wachten met Quiet Journey Ahead waarna we de oceaan opzeilen met Sail Boat Surf. Hieronder bevinden zich talloze levende wezens, beluister ze op Oceanic Lifeforms. Wanneer je aanklopt op de poort van de hemel doe je dat best met Heaven’s Gate’en Scottie’s Dream klinkt wat ritmischer. We keren terug naar de planeet Alastria met de gelijknamige afsluiter.
Een prachtig “epic chill” album, dat zowel fans van synthesizermuziek als die van New Age en chill-out zal aanspreken! Ik ben alvast fan!

Patrick Van de Wiele (4½)  
This is a wonderful “epic chill” album, which will appeal to fans of synthesizer music as well as those of New Age and chill-out! I'm already a fan!
0 Opmerkingen

SPITDUST – THE SILENT STAR

8/6/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
DETAIL ALBUM

​Tracks:
Thoughts of what Could Be
Blue Forever
The Killing Grin
Singularity Pt. 1
The Space Between
Raleigh Scatter
Dolby 9
All of Our Tomorrows
Iron Cathedrals
Singularity Pt. 2
 
Website Artiest
SPITDUST
spitdust.bandcamp.com
https://www.facebook.com/spitdustband/
https://youtu.be/VbbTygYYd7c
 
Het muzikaal collectief Spitdust is afkomstig uit Hampshire, UK. Ze produceren experimentele, atmosferische muziek, met invloeden uit een eclectische infuus van contemporary Engelse folk, ambient en cineastische soundscapes. Ik ontdekte ze op Facebook met dit nieuwe conceptalbum. Het idee ervoor ontstond door een langdurige obsessie met Fermi’s Paradox, en is tevens beïnvloed door Josh Clark’s ‘The End of the World’ podcast. Het album verkent het wetenschappelijk idee dat het universum eigenlijk zou een overvloed aan levensvormen moeten bevatten, maar blijkbaar is dat niet het geval. Heel wat oplossingen voor dat raadsel wijzen allemaal naar dezelfde oplossing: “Al het leven heeft een vervaldatum, een begin, een midden en een einde, en dat iets dat "het Grote Filter" wordt genoemd, steeds uitdagendere scenario's presenteert voor een evoluerende beschaving, tot het punt dat al het leven in het universum begint en eindigt in galactische milliseconden.” Dat idee begon eigenlijk al op hun vorige album ‘Mirror People’, en ze hopen er een trilogie van te maken. Op ‘Mirror People’ werden we gedeeltelijk vervangen door AI, en uiteindelijk verdrongen. Op die titeltrack ontwaakte de AI en zag zijn makers voor de eerste maal. Het was alsof hij uit robot droomwereld kwam, en de natuurlijke voortgang over die paradox was dat album.
Op ‘The Silent Star’ is onze Aarde reeds lang dood, en de echo’s ervan drijven door de ruimte. Het zijn frequenties van een lang vergeten verleden, als de uiteindelijke resten van een dode ster. Een soort van radio-golf-tijdcapsule met fragmenten van uitzendingen van onze dode beschaving. Dat einde was te wijten aan een uitspatting van kapitalistische excessen die tot oorlog, klimaatineenstorting, de overrompeling door AI en tenslotte uitsterving leidden. Het idee was dat elke track een stukje sfeer zou vertegenwoordigen, in gezelschap van links die traag teruggingen in de tijd, met een los verhaal dat de luisteraar aan elkaar kon rijgen, afhankelijk van in welke delen ze zich vastgrepen. Muzikaal waren we allemaal erg bezig met retro Vangelis & Jean Michel Jarre-synthesizers en experimenteerden we met het weven ervan in enkele van de meer traditionele folk-soundscapes waar we gewoonlijk naar toe trekken. Het resultaat was de basis voor een AI Apocalyptica-album.
De eerste track ‘Thoughts of what Could Be’ omvatte een vocale out take in folkstijl van een vorig album en het bewerken ervan op een manier die klonk als een AI, vooral wanneer het in een totaal nieuwe akkoordcontext werd geplaatst, en vervolgens gelaagd met "retro futuristische" Vangelis/Jarre-stijlsynthese. Dit idee werd vervolgd in andere tracks zoals ‘Singularity Pt. 1’, wat eigenlijk een beeld is van de laatste oorlog tussen mensen en AI (met echt oorlogsgebabbel) en in ‘All of Our Tomorrows’ waarin wordt gekeken naar de milieuramp die is aangekomen als een natuurlijk eindpunt van het kapitalisme in een laat stadium.
De overige tracks bieden een verscheidenheid aan de verschillende smaken van de verloren planeet, van meer popgeoriënteerde nummers zoals ‘Raleigh Scatter’ en ‘Dolby 9’, tot meer melancholische odes aan onze verloren wereld zoals ‘The Space Between’. Omdat ze een band zijn met een constant metamorfoserende stijl, was dit voor de bandleden logisch, omdat ze allemaal uit een verscheidenheid aan verschillende muzikale invloeden komen (klassiek, country, muziek uit het Midden-Oosten, synthpop, ambient), dus het is altijd een beetje een verrassing voor hen als ze ontdekken wat er uiteindelijk in de mix terechtkomt.
Een heel speciaal conceptalbum dus, dat de sciencefictionfans zeker zal aanspreken. Laat ons echter hopen dat dit grimmig toekomstbeeld nooit werkelijkheid wordt!
 
Patrick Van de Wiele (4)
This new album from the British band Spitdust is a very special concept album that will certainly appeal to science fiction fans. The album explores the scientific idea that the universe should actually contain a plethora of life forms, but apparently that's not the case. The music is experimental, atmospheric, with influences from an eclectic infusion of contemporary English folk, ambient and cinematic soundscapes. Let us hope, however, that this grim vision of the future never materializes!
​
0 Opmerkingen

    Archives

    Juni 2025
    Mei 2025
    April 2025
    Maart 2025
    Februari 2025
    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    Juli 2024
    Juni 2024
    Mei 2024
    Maart 2024
    Februari 2024
    Oktober 2023
    Augustus 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    April 2023
    Maart 2023
    Januari 2023
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Januari 2022
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    Maart 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    April 2020
    December 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Januari 2019
    Oktober 2018

    Categories

    Alles

    RSS-feed

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • FICTION
  • Interviews
  • Agenda
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • COMICS
  • Van deze wereld
  • Academie van fantastiek
  • Reel van de Fantastische Unie
  • SF-Cafes
  • Niet van deze wereld
  • EC Bertin
    • EDDY C. BERTIN✝
    • Eerbetoon
  • Alfons Maes✝
  • Wie we zijn
  • Get In Touch