Out of this World
  • Home
  • FICTION
  • Interviews
  • Agenda
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • COMICS
  • Van deze wereld
  • Academie van fantastiek
  • Reel van de Fantastische Unie
  • SF-Cafes
  • Niet van deze wereld
  • EC Bertin
    • EDDY C. BERTIN✝
    • Eerbetoon
  • Alfons Maes✝
  • Wie we zijn
  • Get In Touch

CD REVIEW
​CONCERTS

SCI-FI MUSIC 3

24/7/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Dit is alweer de derde aflevering van mijn rubriek over muziek in het thema van sciencefiction, ruimtevaart, futurologie of zelfs ufologie. En geloof me vrij, er staan heel wat tracks en artiesten in mijn hoofd te drammen om aan bod te komen!
Wanneer je denkt aan sciencefictionachtige muziek, kom je uiteraard bij de Duitse band Kraftwerk uit. Dit kwartet werd in 1970 in Düsseldorf opgericht door Ralf Hütter en Florian Schneider. Ze worden wereldwijd aanzien als innovatieve pioniers van elektronische muziek, en waren bovendien één van de eerste groepen om dit genre te populariseren. De band startte als onderdeel van het Duitse “krautrock” genre, waarna ze volledig overschakelden op elektronische instrumenten. Denk daarbij aan synthesizers (een instrument dat mij steeds geboeid heeft), drummachines en vocoders. Wolfgang Flür kwam er in 1974 bij, en het jaar daarop vervoegde Karl Bartos de band, en zo was de line-up compleet. Er volgden succesvolle albums zoals ‘Autobahn’ (1974), ‘Trans-Europe Express’ (1975), ‘The Man Machine’ (1978) en ‘Computer World’ (1981). En precies over een track uit ‘The Man Machine’ wil ik het hier hebben.
Kraftwerk ontwikkelde een “robot pop” stijl, die elektronische muziek combineerde met popmelodieën, schaarse arrangementen en repetitieve ritmes, en zorgde ervoor dat hun look daar bij paste. Het is niet mijn bedoeling dat ik hier hun ganse biografie schrijf, ik ga me hierna concentreren op één van meest sciencefictionachtige tracks, nl. ‘The Robots’. Zoals gezegd staat die track op de elpee ‘The Man Machine’ (in het Duits ‘Die Mens-Machine’). Nu heeft de interactie tussen mens en machine mij ook steeds gefascineerd, ik denk dat die begon met de Tv-reeks ‘The Six-Million Dollar Man’, maar voor mij zijn hoogtepunt bereikte met de Borg uit de ‘Star Trek’ sage. En geloof me vrij, we zijn als mens goed op weg om in de nabije toekomst allemaal op een of andere manier cyborg te worden.
Maar goed, ik ging het over muziek hebben. ‘The Man Machine’ werd in 1978 opgenomen in de Kling Klang studio, maar door Joschko Rudas en Leanard Jackson gemixt in de Studios Rudas in Düsseldorf. De bekende rood/zwarte cover van de elpee die ik bezit was geïnspireerd door de Russische artiest El Lissitzky en de Suprematisme beweging. De bandleden staan erop afgebeeld in dezelfde kleuren met rode hemden en zwarte dassen.
De single ‘The Robots’ (in het Duits ‘Die Roboter’) kwam er in datzelfde jaar, met op de achterkant ‘Spacelab’. De tekst van de song refereert naar de toen revolutionaire techniek van robotica, en hoe mensen die kunnen gebruiken zoals ze willen. Tijdens de intro hoor je de Russische tekst: "Я твой слуга" (Ya tvoy slugá, "I am your servant") en "Я твой работник" (Ya tvoy rabótnik, "I am your worker"). De overige Engelstalige tekst wordt gezongen via een vocoder, waarbij de menselijke stem digitaal wordt omgezet. Wolfgang Flür schreef in 2003 overigens een boek daarover, ‘Ich war ein roboter’ ofwel ‘I Was a Robot’. Dat boek wordt nu gezien als een controversiële en compromisloze autobiografie van de band, omdat de andere groepsleden dat probeerden te censureren. De songtitel werd in 2007 door de BBC gebruikt voor de BBC Radio 4 documentaire ‘Kraftwerk: We Are the Robots’. Kraftwerk wordt nu ook genoemd als The Beatles van de elektronische muziek.
De song wordt nu aanzien als één van hun beste tracks, en wanneer die live gebracht wordt, worden de groepsleden vervangen door robots die op hen gelijken. Soms zijn dat zelfs robotten zonder benen.
In 1991 werd de song compleet geremixt, en maakt deel uit van het album ‘The Mix’, alhoewel de stijl ervan nu meer naar disco & dance neigt.
Hierna volgt de tekst van het liedje:
Я твой слуга
Я твой работник

We're charging our battery
And now we're full of energy
We are the robots
We are the robots
We are the robots
We are the robots

We're functioning automatic
And we are dancing mechanic
We are the robots
We are the robots
We are the robots
We are the robots

Я твой слуга
Я твой работник
Я твой слуга
Я твой работник

We are programmed just to do
Anything you want us to
We are the robots
We are the robots
We are the robots
We are the robots

We're functioning automatic
And we are dancing mechanic
We are the robots
We are the robots
We are the robots
We are the robots

Я твой слуга
Я твой работник
Я твой слуга
Я твой работник

We're functioning automatic
And we are dancing mechanic
We are the robots
We are the robots
We are the robots
We are the robots

We are programmed just to do
Anything you want us to
We are the robots
We are the robots
We are the robots
We are the robots

We are the robots
We are the robots
We are the robots
We are the robots

We are the robots
We are the robots
We are the robots
(We are the robots)
 
Covers hiervan kwamen er uiteraard ook. In 2012 werd ‘Die Roboter’ door Axxis uitgebracht. Instrumentaal namen achtereenvolgens Balanescu Quartet (1992), Terre Thaemlitz (1997), The Bad Plus (2016), 8 Bit Arcade (2016) en Ebony Steel Band (2019) het op. Maar tevens kwamen er ondermeer covers in versies door Between The Sheets (1983), Coptic Rain (1994), Teler’s (1995), Basskraft (1998), Dynamichrome (2000), Señor Coconut y su conjunto (2000), Zu + Eugene Chadbourne (2001) en Siddharta (2005). En daarnaast werd het maar liefst door 56 artiesten gesampled, vorig jaar nog door Noys R Us in hun track ‘Enjoy’.
Op 12 augustus as. staat de 3D toer van Kraftwerk live op de Lokerse Feesten! Tegenwoordig bestaat de line-up uit: Ralf Hütter (het enige nog levende originele lid), Henning Schmitz, Fritz Hilpert en Falk Grieffenhagen.
Reden te meer om, indien u het niet kent, alsnog met dit liedje kennis te maken. En maak daarbij de robotachtige bewegingen! Zo verplaatst u zich in hun geest.
 
Patrick Van de Wiele
https://youtu.be/gw4sZmeFoa8
Live https://youtu.be/okhQtoQFG5s
​
Picture
Picture
Picture
0 Opmerkingen

MIKE CLAY – SOMEWHERE IN SPACE AND TIME

10/7/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
DETAIL ALBUM
​
Tracks:
Ambient Memories
Comet Crossing
Cosmic Cathedral
Time Passage
Beautiful Bliss
Caravan of Time
Memories of Space
Ocean of Stars
Nebula Rising
Asteroids at Play
Clouds of Creation
End of Time
 
Website Artiest
MIKE CLAY
www.facebook.com/michael.clay.56
Toen de Amerikaan Mike Clay in de vijfde klas zat, begon hij trompet te spelen. Na een korte pauze kocht hij op het einde van de seventies zijn eerste synthesizer, een Octave Cat. Tegelijkertijd werd hij zich bewust van de vroege Europese pioniers in elektronische muziek zoals Tangerine Dream en Klaus Schulze. Later kwamen daar Steve Roach, Robert Rich, Jim Ottaway en Craig Padilla bij. In het begin van de eighties woonde Mike bij Tom Moore, en samen brachten ze onder de naam Crystal, in 1983 het album Rainbow Voyagers uit. Midden dat decennium verhuisde Mike naar de baai van San Francisco en bracht onder het pseudoniem Star Zeit, 3 albums op cassette uit. Deze naam refereerde naar de Duitse (Berlijnse) school waar hij zo van hield. Gedurende 30 jaar gaf Mike aan het College of San Mateo nabij San Francisco les in chemie en computerwetenschappen. Tijdens die periode deed hij videoproducties voor “underground” party’s in en rond San Francisco. Ook trad hij soms op in chill rooms. Mike speelde tevens muziek tijdens yogalessen zowel in Phoenix als rond de baai van San Francisco. Momenteel is hij gepensioneerd, en teruggekeerd naar zijn studio op Maui. Daar heeft hij samen met Tom Moore een nieuw album uitgebracht, dat Beyond our Orbit heet. Daarnaast kwam ook zijn soloalbum Imaginary Edges op de markt. Het merendeel van zijn muziek is meditatief van aard, een soundtrack voor innerlijke reizen. Dit is zijn tweede elektronische soloalbum. Het is een verkenning van denkbeeldige dagdromen en mini soundtracks voor de geest, die de luisteraar uitnodigen om zowel doorheen “inner” als “outer space” te reizen. Het is inderdaad zweverige, dromerige muziek, die je zo meeneemt op een kosmische trip. En dat d.m.v. 12 tracks ambient, elektronische space muziek.
 
Patrick Van de Wiele (4)
This is Mike Clay’s second electronic solo album. It is an exploration of imaginary daydreams and mini soundtracks for the mind, inviting the listener to travel through both “inner” and “outer space”. It is indeed floaty, dreamy music that takes you on a cosmic trip. And that by 12 tracks of ambient, electronic space music.
0 Opmerkingen

SCI-FI MUSIC DEEL 2

8/7/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Deze tweede aflevering staat in het teken van de bekende song ‘Clouds Across the Moon’. Luister mee naar dit intergalactische telefoontje.
 
In 1985 bracht de RAH band het nummer Clouds Across the Moon uit, dat onmiddellijk insloeg als een bom. De RAH band is de afkorting van het Britse Richard Anthony Hewson orkest, dat echter een zuiver studio-orkest was, en reeds in 1976 opgericht werd. Hewson startte al tijdens de jaren ’60 als arrangeur en multi-instrumentalist, en werkte met wereldsterren, zoals James Taylor, Herbie Hancock, Supertramp, Diana Ross, Carly Simon, Art Garfunkel, Leo Sayer, Al Stewart, Chris de Burgh, Fleetwood Mac en Chris Rea. Zo arrangeerde hij voor The Beatles The Long and Winding Roa’, en voor Mary Hopkin Those Were the Days. In 1977 scoorde hij zijn eerste solohit met het instrumentale The Crunch.
Naast de RAH band was hij tijdens de eighties ook als producent werkzaam voor Toyah Willcox, Five Star en Shakin’ Stevens. Tegenwoordig zou hij muziek voor Tv- en reclameprogramma’s schrijven. Op zijn website kondigt hij echter een nieuw optreden met de band in Londen aan.
Clouds Across the Moon viel vooral op door zijn futuristische videoclip. De song is afkomstig uit het album Mystery, en het nummer werd gezongen door Richard’s toenmalige vrouw Liz. De RAH band bracht talloze mooie singles uit, zoals Messages from the Stars, Roll me down to Rio, Sam the Samba Man en Perfumed Garden, die ik allemaal bezit. Clouds Across the Moon is echter de enige in dat rijtje dat de Belgische en Nederlandse hitparades wist te bereiken.
Waarover gaat de song dan? Wel, in de toekomst woedt er een honderdjarige oorlog met de planeet Mars. Een vrouw belt jaarlijks via een intergalactische verbinding (en nog via een manuele operator, die je kunstjes in de videoclip ziet maken) naar haar man op vlucht 247 naar Mars. Maar mijnheer blijkt ondertussen al met een andere dame bezig te zijn..
Hewson zei tijdens een interview in 1985 het volgende: "much more difficult to make these calls since British Telecom was privatized. The phone call cost about five million six hundred and forty thousand pounds and forty pence.”
In 1995 coverde de Japanse techno producer Yoshinori Sunahara de track op zijn debuutalbum Crossover Drie jaar later was het de beurt aan het Noorse elektronische duo Frost om dat ook te doen op hun debuutalbum Bedsit Theories. In 1999, werd het nummer geremixt door de Duitse houseband Tiefschwarz. Vijf jaar later, in 2004 volgden December Boys met een cover, en in 2007 bracht Hewson het nummer opnieuw uit, ditmaal met een andere zangeres, nl. Emma Charles onder de naam Clouds Across the Moon 07. Deze nieuwe versie baadt in een echt jazzfunk sfeertje. En in 2008 coverde de Filipijnse zangeres Regine Velasquez het op haar album Low Key. In datzelfde jaar deed Nashira dat ook. Maar ook de Italiaanse zangeres Elly Bruna coverde het in 2010. En Evita deed het haar na in 2017, terwijl de voorlopige laatste cover dateert uit 2019 van de hand van Le Flex.
En uiteraard bestaan er verschillende remixes op maxisingle.
 
Hierna vindt u de tekst:
INTRO
"Good evening. This is the intergalactic operator. Can I help you?"
"Yes. I'm trying to reach flight commander P.R. Johnson, on Mars, flight 2-4-7"
"Very well, hold on please [beeping]. Get through!"
"Thank you operator!"
 
VERSE 1 :
Hi darlin' ! How are you doing ?
Hey baby, were you sleeping ?
Oh I'm sorry, but I've been really missing you !
 
Hi darlin' ! How's the weather?
Say baby, is that cold better now ?
Oh I'm sorry, is there someone there with you??
 
BRIDGE:
Ooooh...since you went away, there's nothing goin' right !
I just can't sleep alone at night... I'm not ashamed to say
I badly need a friend...or it's the end.
 
CHORUS:
Now, when I look at the cloud's across the moon.
Here in the night I just hope and pray that soon.
Oh baby, you'll hurry home to me. VERSE 2 :
Hi darlin', the kids say they love you.
Hey baby, is everything fine with you?
Please forgive me, but I'm trying not to cry...
 
BRIDGE :
Ooooh...I've had a million different lovers on the phone.
But I just stayed right here at home.
I don't think that I can take it anymore this crazy war.
 
CHORUS
"I'm sorry to interrupt your conversation, but we are
experiencing violent storm conditions in the asteriod belt at this
time. We may lose this valuable deep space communication link.
Please, be as brief as possible.
Thank you."
 
BRIDGE
or it's...or it's..."Hello?" "Hello operator?"
" Yes, we've lost the connection! Could you try again please?"
-"I'm sorry, but I'm afraid we've lost contact with Mars 2-4-7
at this time."
 
CHORUS repeat 3 times WHILE SAYING:
 
"Ok. Thank you very much...
I'll...I'll try again next year...next year...next year...next year..."
 
Meer info:
https://www.therahband.com/
https://youtu.be/jL8AgEzg5fI
 
Patrick Van de Wiele
Picture
0 Opmerkingen

    Archives

    Juni 2025
    Mei 2025
    April 2025
    Maart 2025
    Februari 2025
    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    Juli 2024
    Juni 2024
    Mei 2024
    Maart 2024
    Februari 2024
    Oktober 2023
    Augustus 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    April 2023
    Maart 2023
    Januari 2023
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Januari 2022
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    Maart 2021
    Januari 2021
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    April 2020
    December 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Mei 2019
    April 2019
    Januari 2019
    Oktober 2018

    Categories

    Alles

    RSS-feed

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • FICTION
  • Interviews
  • Agenda
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • COMICS
  • Van deze wereld
  • Academie van fantastiek
  • Reel van de Fantastische Unie
  • SF-Cafes
  • Niet van deze wereld
  • EC Bertin
    • EDDY C. BERTIN✝
    • Eerbetoon
  • Alfons Maes✝
  • Wie we zijn
  • Get In Touch