Out of this World
  • Home
  • FICTION
  • Interviews
  • Agenda
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • COMICS
  • Van deze wereld
  • Academie van fantastiek
  • Reel van de Fantastische Unie
  • SF-Cafes
  • Niet van deze wereld
  • EC Bertin
    • EDDY C. BERTIN✝
    • Eerbetoon
  • Alfons Maes✝
  • Wie we zijn
  • Get In Touch

Reviews

'Een leven zonder boeken is onleefbaar'
                                                                                         Desiderius Erasmus

JOHAN KLEIN HANEVELD – DE MENS EEN SPRINKHAAN

26/10/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Stichting Fantastische Vertellingen
Rare Boekjes Reeks 56
2021
Pocket
65 Blz.
978-90-78499-52-7
Met illustraties van Gert-Jan van den Bemd
www.fantastische-vertellingen.nl
http://johankleinhaneveld.blogspot.com/
​
​Nadat ik van deze auteur De groene toren gelezen had, pakte ik dit kleine pocketje beet, dat Johan mee meegestuurd had. Daarin staan 2 verhalen die de leefwereld van de insecten van naderbij bekijkt.
Zo lees je in De soldaat die koningin werd over een maatschappij waarin weerom de mensen gedomineerd worden door de overheid. Hoofdpersonage Thomas wil daar niet aan meedoen, en wordt ingedeeld bij een team dat dient als kanonnenvoer in een oorlog. Maar Thomas denkt daar anders over, vindt zichzelf geen nummer en zet de samenleving op zijn kop. Aldus trekt de auteur hier de vergelijking met een mierenkolonie. Een leuk verhaal dat me wel af en toe deed denken aan de Borg en vooral aan de Borg koningin uit Star Trek.
In het tweede verhaal De sprinkhanen overleven mensen van kleins af in een bunker, gehuld in een metalen harnas, zonder contact met anderen of met de natuur. Harold moet dagelijks naar buiten om klusjes op te knappen, en sprinkhanen te verdelgen. Maar Harold wil terug naar die natuur, en trekt op een dag zelfs zijn harnas uit.
In beide verhalen toont Johan zijn verbondenheid met de fauna. En er zijn inderdaad vergelijkingen te treffen tussen ons en mieren- of sprinkhanenkolonies.
Leuk, en origineel werk dus!
 
Patrick Van de Wiele (4)
0 Opmerkingen

JOHAN KLEIN HANEVELD – DE GROENE TOREN

25/10/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Uitgeverij Macc
2021
Paperback
141 Blz.
978-90-78437-91-8
www.uitgeverijmacc.nl
http://johankleinhaneveld.blogspot.com/
​
De groene toren is een ultramodern gebouw in het Nederland van de toekomst. De bewoners leven er goed, want aan eten, drank, kleding en vermaak is er geen tekort. Alles wordt geleverd door een computersysteem, maar er hangt een prijskaartje aan vast. Iedere bewoner wordt regelmatig ingeplugd en staat op die manier in verbinding met de centrale computer. Aldus beslist de meerderheid van de bewoners via inspraaksessies hoe iets verloopt en wordt goed of afgekeurd. Wie van de middelmaat afwijkt, krijgt een slechte score, en kan gedegradeerd worden tot een robotachtige werkeenheid. Bewoner Georg Solon probeert mee te lopen in dit systeem, maar door een eigen beslissing raakt hij op een dag in het geel. Dat zet hem aan om op de vlucht te slaan…
Deze novelle is duidelijk geënt op George Orwell’s 1984 en op Aldous Huxely’s Brave New World. Een soort van totalitaire maatschappij die alles en iedereen in het oog houdt, en hen regels oplegt. Auteur Johan schreef deze novelle al toen hij 16 of 17 jaar oud was, maar door zijn lidmaatschap van een strenge kerkgemeenschap kieperde hij dit manuscript in de prullenmand. Hoe dan ook, daar kreeg hij veel later spijt van. En ja, 25 jaar later is De groene toren opnieuw verrezen. Deze dystopische novelle leest prima, en voert je mee in de leefwereld van het hoofdpersonage. Of hoe een doorgedreven democratisch systeem toch kan ontsporen…
Ik kan dit boek dan ook enkel maar aanbevelen. Johan sleurt je mee in het verhaal, en ik las het dan ook in twee rukken uit. Ontdek het dus zelf!

Patrick Van de Wiele (4)
0 Opmerkingen

STEPHEN KING – FAIRY TALE

24/10/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Meulenhoff Boekerij
2022
Paperback
599 Blz.
978-90-225-9660-9
www.boekerij.nl
Verdeling België
Lannoo
www.lannoo.be
​
​De meeste lezers onder ons kennen auteur Stephen King als een meester in het horrorgenre, maar in deze nieuwe lijvige roman bewijst hij dat hij van vele markten thuis is. Het verhaal gaat als volgt: Charlie Reade is een jonge scholier, die zich bezighoudt met honkbal en American football. Vele jaren geleden overleed zijn moeder door een auto-ongeluk, en zo groeide hij op bij zijn vader, die door verdriet aan de drank verslaafd geraakte. Charlie zorgde voor hem. Op een dag ontmoet hij de hond Radar en diens baas, Howard Bowditch. Deze laatste is een kluizenaar die op de top van een eenzame heuvel in een oud, vervallen huis woont. Daarnaast staat er een afgesloten schuurtje, waaruit soms vreemde geluiden komen. Charlie raakt bevriend met Bowditch en begint klusjes voor hem te doen, tot op een zekere dag hij Radar hoort janken. Wanneer Charlie gaat kijken vindt hij hem naast een ladder, waar hij afgevallen is. Onmiddellijk belt hij een ambulance, en verzorgt verder Radar. Na een verblijf in het ziekenhuis keert Bowditch terug om thuis te valideren, waarbij Charlie de zorg ervoor op zich neemt. Maar als Bowditch plots overlijdt door een hartaanval, laat hij alles aan Charlie na, inclusief een cassettebandje waarop hij een geheim aan hem overdraagt. Wat blijkt: in dat schuurtje zit een verborgen poort naar een andere, ondergrondse wereld. En uiteraard gaat Charlie de uitdaging aan om die onderwereld te gaan verkennen. Hij neemt Radar mee, en komt aldus terecht in een sprookjesachtige omgeving, Empis, die meermaals doet denken aan The Wizard of Oz, Alice in Wonderland, Jack & de Bonestaak en Repelsteeltje. Meer nog, King weet mij van begin tot einde te boeien, zodat ik het lijvige boek in 2 keer uitgelezen heb. Daarbij spreidt hij zijn schrijftalent tentoon, bespeelt hij mijn emoties, en toont waarom hij een veelzijdig auteur is, die ondertussen al zo’n 75 boeken op zijn actief heeft. En dikwijls verwijst hij naar andere auteurs zoals H.P. Lovecraft’s Cthulhu, Ray Bradbury’s Something Wicked This Way Comes. Overigens komt het boek er met een happy end, maar meer ga ik daarover niet verklappen. Lees deze kanjer zelf dus!
 
Patrick Van de Wiele (4½)
0 Opmerkingen

DETLEF ANGERMANN, ROLAND PAIL, FLORIAN SEITZ & URS HUGENTOBLER – AARDOBSERVATIE

6/10/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Oorspronkelijke titel: Mission Erde; Geodynamik und Klimawandel im Visier der Satellitengeodäsie
Veen Media i.s.m. NewScientist
2022
Hardcover
200 Blz.
97890855717805
www.veenmedia.nl
Verdeling België
VBK België
www.vbkbelgie.be
​
​“Geodynamica en klimaatverandering bezien vanuit de ruimte”
 
In deel 165 van de Wetenschappelijke Bibliotheek van NewScientist staat aardobservatie centraal. Toen in 1957 de eerste satelliet, Sputnik 1, de ruimte ingeschoten werd, beseften we nog niet welke impact satellieten op ons dagelijks leven zouden hebben. Nu 65 jaar later hangt de ruimte rond onze planeet vol ermee. Want satellieten zijn in vele facetten van ons bestaan belangrijk. Denk maar aan de niet meer weg te denken GPS, de telecommunicatie, de observatie van de ijskappen, vegetaties, tropische stromen enz. Want vanuit de ruimte heb je een globaal beeld van onze planeet. Dit alles noemt men tegenwoordig geodesie, en dat is nu precies het thema van dit non-fiction boek. Via heel wat kleurenfoto’s en begrijpelijke tekst laten 4 experts zien hoe belangrijk die aardobservatie wel is. Ze overlopen hoe de opmetingen van het aardoppervlak van in de Oudheid tot op de dag van vandaag zijn geëvolueerd. Zelfs de tegenstanders moeten toegeven dat we niet meer zonder satellieten kunnen. Want de Aarde is constant in een toestand van verandering, en die veranderingen moeten opgevolgd worden. Denk maar aan de ingrijpende gevolgen door de klimaatverandering. Het is daarom belangrijk dat we een goed beeld hebben van wat er aan de gang is, zodat we tijdig kunnen ingrijpen. Een verhelderend boek dus over wat men vroeger “remote sensing” noemde. Aanrader!
 
Patrick Van de Wiele (4½)
0 Opmerkingen

FANTA VOOGD – FUTURAMA

4/10/2022

0 Opmerkingen

 
Picture
Alfabet Uitgevers
2022
Paperback
428 Blz.
978 90 213 4098 2
www.alfabetuitgevers.nl
Verdeling België
VBK België
www.vbkbelgie.be
​
“Een kroniek van de toekomst”
 
Door de eeuwen heen zijn er tal van toekomstvoorspellingen gedaan. Sommigen waren accuraat, of realistisch te noemen, terwijl andere weer volledig de plank missloegen. Wetenschappers, uitvinders, futurologen, sciencefictionschrijvers enz. keken in de toekomst en voorspelden uitvindingen en gebeurtenissen. In dit fantastische boek overloopt de auteur die toekomstvoorspellingen, en hij begint al in 335 V. Chr. met het Frankenstein complex. Voogd doet dat steeds aan de hand van een historisch citaat uit het desbetreffende jaartal, en onderzoekt daarna hoe het werkelijk gegaan is. Dit boek is eigenlijk een uitvloeisel van een historische rubriek die hij vroeger schreef, en nog steeds doet. Frank Biesboer, de bedenker van dit concept, ligt aan de basis van dit boek. De auteur doet regelmatig een greep in onze genreliteratuur en vermeldt ook de voorspellende non-fiction werken van Arthur C. Clarke en Isaac Asimov. Op die manier toont hij aan dat meestal een droom of een toevalligheid aan de oorsprong van een evolutionaire ontwikkeling ligt.
Fanta Voogd (1961) begon als journalist bij De Waarheid. Momenteel is hij verbonden aan het tijdschrift De Ingenieur, waar hij zich specialiseerde in techniekgeschiedenis. Als freelancejournalist schrijft hij verder voor tijdschriften als Maarten! en Historisch Nieuwsblad.
Dit voor mij prachtige en leerzame boek, wat ik met plezier gelezen heb, komt met een voorwoord van Maarten van Rossem, achteraan een verantwoording, een beknopte literatuurlijst en een personenregister. Ik kan dan ook alleen maar aanbevelen aan wie in de toekomst of futurologie geïnteresseerd is!
 
Patrick Van de Wiele (5)
0 Opmerkingen

    Archives

    Juni 2025
    Mei 2025
    April 2025
    Maart 2025
    Februari 2025
    Januari 2025
    December 2024
    November 2024
    Oktober 2024
    September 2024
    Augustus 2024
    Juli 2024
    Juni 2024
    Mei 2024
    April 2024
    Maart 2024
    Februari 2024
    Januari 2024
    December 2023
    November 2023
    Oktober 2023
    September 2023
    Augustus 2023
    Juli 2023
    Juni 2023
    Mei 2023
    April 2023
    Maart 2023
    Februari 2023
    Januari 2023
    December 2022
    November 2022
    Oktober 2022
    September 2022
    Augustus 2022
    Juli 2022
    Juni 2022
    Mei 2022
    April 2022
    Maart 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augustus 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Mei 2021
    April 2021
    Maart 2021
    Februari 2021
    December 2020
    November 2020
    September 2020
    Augustus 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Mei 2020
    April 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Augustus 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maart 2019
    Februari 2019
    December 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augustus 2018
    Juni 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018

    Categories

    Alles
    Fantastische Dystopia
    Horror
    Literaire Thriller
    Politiethriller
    Psychothriller
    SF

    RSS-feed

Powered by Maak je eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Home
  • FICTION
  • Interviews
  • Agenda
  • BOOKS
  • FILMS
  • MUSIC
  • COMICS
  • Van deze wereld
  • Academie van fantastiek
  • Reel van de Fantastische Unie
  • SF-Cafes
  • Niet van deze wereld
  • EC Bertin
    • EDDY C. BERTIN✝
    • Eerbetoon
  • Alfons Maes✝
  • Wie we zijn
  • Get In Touch